Wat is het verschil tussen graveren en bedrukken?

2 september 2024 - Leestijd 3 min.

Als horecaonderneming wil je jezelf graag onderscheiden van je concurrentie en jouw naam groot maken of houden. Een effectieve manier om dat te doen, is door je logo op je servies en glaswerk te plaatsen. Zo kan iedereen zien wie jullie als bedrijf zijn! De twee populairste technieken hiervoor zijn bedrukken en graveren. Beide methoden hebben hun kenmerken en effectieve voordelen. Hieronder leggen we je uit hoe deze technieken werken en wat de voor- en nadelen zijn.

Glaswerk en servies bedrukken

 

Glaswerk of servies bedrukken met een logo vindt plaats door middel van zeefdruk of transferdruk. Hierbij wordt de afbeelding op het glas of porselein aangebracht, waarna het wordt afgebakken in een oven. Voor glaswerk gebeurt dit bij ongeveer 600 graden Celsius, en voor porselein bij 800-900 graden Celsius.

 

De opdruk op glaswerk is krasvast en afwasbestendig. Dit maakt het zeer geschikt voor de horeca, waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Je wilt immers niet dat je logo snel verdwijnt. Op porselein servies is de bedrukking 100% vaatwasmachinebestendig en krasvast. Hierdoor blijft je logo jarenlang in perfecte staat, zelfs bij veelvuldig gebruik, ideaal!

 

Bedrukken is de meestgebruikte optie binnen de horeca. Bij aantallen vanaf 36 stuks is dit per stuk goedkoper dan graveren. Bovendien kunnen er meerdere kleuren worden gebruikt in de opdruk, wat bij graveren niet mogelijk is. De levertijd voor het bedrukken van glaswerk en servies is circa 25 werkdagen.

Wat is (laser)graveren?

 

Bij graveren wordt het logo met een laser in het glas getekend. Door te graveren, haalt de laser een stukje uit het glazen, waarna het logo in het glas verschijnt. Dit levert een zeer precies en mooi afgewerkt resultaat op, bovendien blijft het gegraveerde glas vaatwasmachinebestendig. Graveren is vaak al mogelijk bij een zeer kleine oplage, vanaf 12 stuks en gegraveerde glazen kunnen snel worden geleverd. De levertijd bedraagt voor graveren gemiddeld 5 – 10 werkdagen. Dit maakt het een leuke optie voor speciale gelegenheden zoals geboortes, kraamfeesten of trouwdagen.

 

Het resultaat van graveren is je logo in een melkwitte/grijsachtige matte kleur. Dit geeft het glaswerk een luxe uitstraling. Op dit moment is het voor ons enkel mogelijk om glaswerk te graveren.

Imitatie-ets

Naast de welbekende opties voor bedrukken en graveren, is het ook mogelijk om te bedrukken alsof het glas is gegraveerd. We gebruiken hierbij een speciale druktechniek: imitatie-ets, ook wel etscoating genoemd. Door de kleur van de inkt is de opdruk van een etscoating nagenoeg niet te onderscheiden van een gravure. Met etscoating krijg je dus de uitstraling van graveren met de voordelen van bedrukken. Imitatie-ets is alleen geschikt voor glaswerk.

Vergelijking van de technieken

Bedrukken

  • Voordelen: Krasvast, op porselein 100% vaatwasmachinebestendig, geschikt voor grote aantallen, meerdere kleuren mogelijk, voordeliger bij grote oplages.
  • Nadelen: Minder geschikt voor kleine oplages en niet mogelijk op gehard glas.

Graveren

  • Voordelen: Zeer precies afgewerkt, vaatwasmachinebestendig, geschikt voor kleine oplages, luxe uitstraling, mogelijk op gehard glas.
  • Nadelen: Alleen in melkwitte matte kleur en alleen mogelijk op glaswerk.

Etscoating

  • Voordelen: Luxe uitstraling van graveren, voordelen van bedrukken, geschikt voor grote aantallen.
  • Nadelen: Alleen geschikt voor glaswerk.

 

 

Of je nu kiest voor bedrukken, graveren of imitatie-ets, je servies en glaswerk met logo wordt uniek en geeft je bedrijf een eigen verhaal. Bij Riké bieden we alle drie de opties aan, zodat wij altijd de aan jouw verwachtingen kunnen voldoen.

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor bedrukte of gegraveerde glazen en servies? Neem dan een kijkje op onze website en ontdek ons uitgebreide assortiment. Plaats direct een aanvraag of vraag een offerte of digitale proefdruk aan. Met onze expertise zorgen we ervoor dat jouw glaswerk en servies er perfect uitziet en jarenlang meegaat. We helpen u graag!