Waar moet ik bij het ontwerpen van mijn drukdesign rekening mee houden?

5 augustus 2024 - Leestijd 4 min.

De eerste stap is al genomen: je hebt de keuze gemaakt om servies of glaswerk te laten bedrukken of graveren. Dit om zo jouw branding op te bouwen en mensen te laten zien waar je bedrijf/organisatie voor staat. Maar hoe werkt het proces daarna? Welk product wil je en hoe kies je die uit? Maar ook: hoe werkt het met het logo op het product? Waar moet je rekening mee houden en wat kan Riké jou bieden? In deze blog wordt duidelijk waar je bij het ontwerpen van het drukdesign rekening mee moet houden. Dit wordt uitgelegd om het orderproces voor jou en ons vlot te laten verlopen!

Ontwerpkeuze: welk design wil je bedrukken en hoe lever je het bestand aan?

Er zijn drie mogelijkheden om aan jouw perfecte design te komen. Het doel is natuurlijk om uiteindelijk een mooi product te maken met een logo, slogan of tekst naar keuze, dat helemaal aan jouw verwachtingen zal voldoen. Om dit te bereiken, is het van belang dat het in de ontwerpfase al goed verloopt. Zo weet jij wat je kan verwachten en weten wij als Riké waar we mee aan de slag kunnen gaan. Dit zijn de drie manieren om het ontwerpproces te beginnen:

  1. Zelf een design klaar hebben liggen of maken. Dit kan aan de hand van de werktekeningen. Veel producten op de website van Riké hebben werktekeningen. Deze werktekening laat een 2D-beeld van het product zien, waar te zien is wat het drukgebied van het product (bijvoorbeeld een bord, glas, fles of kopje) is. Binnen dit kader kan jij dan je logo plaatsen. Als jij dit design af hebt, kan je het naar ons toesturen per mail of een offerte aanvragen via de website en het design erbij uploaden.

 

  1. Een designer inschakelen. De designer die jij kiest, kan een ontwerp maken. Dit kan hij doen aan de hand van de werktekening. Bij de offerteaanvraag kan je dan het door de designer gemaakte design bijvoegen, zodat wij een offerte opsturen per e-mail. Zo kunnen we aan de slag gaan met jouw design!

 

  1. Het design laten maken door Riké. Door een offerte of digitale proefdruk via de website, per e-mail, per whatsapp of aan de telefoon aan te vragen, ontvang je gratis binnen één werkdag een offerte en een digitale proefdruk. Bij deze aanvraag lever jij bij voorkeur je vectorbestand aan. Dit kan een AI-bestand zijn, een Pdf-bestand, een EPS-bestand of een SVG-bestand. Wij gaan graag aan de slag voor u. Lees in de blog over vectorbestanden hierover meer .

Waar moet ik rekening houden bij het ontwerpen?

Drukafmeting

Het is belangrijk om rekening te houden met de maximale drukafmeting. Vaak staan deze bij het product of in de werktekening van het product op de website vermeld. De afmetingen die je ziet staan (bijvoorbeeld 45 x 45 mm) is de maximale drukafmeting. Groter kan soms wel, maar daar zit dan een meerprijs aan verbonden. Ook is de positie van de bedrukking op het product belangrijk. Deze positie staat wederom vermeld op de werktekeningen. Dit is het vierkant waarin bedrukt of gegraveerd in kan worden.

Drukkleuren

De kleur bij graveren staat vast. Dit kan immers maar in één kleur: grijswit. Dit is een mooie techniek waarbij een heel dun laagje uit het glaswerk gelaserd wordt. Hierdoor komt op een luxe wijze jouw logo tevoorschijn.

Bij het bedrukken van jouw glaswerk of servies is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren die bedrukt kunnen worden. Het is bijvoorbeeld lastig om felle kleuren, zoals roze en paars, te bedrukken. Verder bepalen wij de kleur van het logo aan de hand van Pantone PMS Coated kleuren. Iedere kleur heeft een kleurcode en bijna alle PMS-kleuren kunnen bedrukt worden. Als je twijfelt of een kleur bedrukt kan worden, vraag het dan gerust aan ons!

 

Kleine details

Het is lastig om hele kleine details te bedrukken of te graveren. Houd hij het ontwerpen van jouw gewenste design dus rekening met niet al te kleine details, in verhouding met de drukafmeting. Hoe kleiner het detail (zoals kleine lettertjes of kleine stipjes), hoe moeilijker het is om te bedrukken.

Bolling van glaswerk

Een voetbal is rond. Als je daar een A4’tje overheen legt, vormt het A4’tje mee met de bal en wordt ook rond. Zo is het precies ook met het bedrukken van jouw logo op een glas: de transfer die op het glas terecht komt, is tweedimensionaal en vormt uiteindelijk mee met het glas. Het logo wordt dus bol en kan, als het bijvoorbeeld heel groot is, misvormt raken. Op een proefdruk is het logo recht, aangezien deze tweedimensionaal is, maar in het echt is het glas logischerwijs bol, waardoor het logo zich aanpast. Houd hier rekening mee.

Als er tijdens het orderproces iets tussenkomt, bijvoorbeeld te kleine details in jouw logo, dan melden we dit aan jou, zodat we voortijdig tot een mooie oplossing kunnen komen.

Riké denkt graag met jullie mee! Mail, bel of app gerust naar Riké. Dan denken we mee en kunnen we gezamenlijk tot een mooi resultaat komen. Vraag een offerte of digitale proefdruk aan of bestel direct via onze website!