Wat is een vectorbestand?

29 juli 2024 - Leestijd 3 min.

Voor het bedrukken en graveren van servies of glaswerk is het juiste logobestand erg belangrijk. Welke logobestanden moeten worden aangeleverd voor de ideale bedrukking of gravure? U kunt zich voorstellen dat het weinig zin heeft om een heel onscherp bestand met weinig pixels aan te leveren. Het ideale bestand voor bedrukking of gravure bevat helemaal geen pixels; dit wordt ook wel een vectorbestand genoemd.

Wat is een vectorbestand?

Een vectorbestand is een bestand waarin de vormen gebaseerd zijn op wiskundige vormen en vergelijkingen. Vectorbestanden staan er om bekend dat je oneindig in kan zoomen, zonder dat de afbeelding onscherp wordt. Een gevectoriseerd bestand kan dus heel klein en heel groot zijn. Zo kan een vectorbestand heel klein gebruikt worden als logo voor op een pen, terwijl het ook als enorm logo gebruikt kan worden voor op een billboard langs de snelweg.

 

Een vector is een pad en heeft een begin en een eind, met tussendoor andere punten. Wanneer je inzoomt op een vectorbestand, worden de wiskundige vergelijkingen opnieuw berekend, zodat de afbeelding scherp blijft, waardoor voor designers het werken met vectorbestanden ideaal is.

Welke vectorbestanden zijn er?

Er zijn heel veel verschillende vectorbestanden. Dit zijn de bekendste vormen:

  • .PDF (Portable Document Format)
  • .eps (Encapsulated PostScript)
  • .SVG (Scalable Vector Graphic).
  • .AI (Adobe Illustrator)

Al deze bestanden kunnen gebruikt worden door Riké bij het maken van een ontwerp voor uw bedrukte glaswerk of servies. Wij helpen u hier graag bij!

 

Waarom is een vectorbestand nuttig?

Een vectorbestand kan voor heel veel verschillende dingen gebruikt worden, maar wordt voornamelijk bij het ontwerpen van logo’s gebruikt. Een logo heeft als doel om de wereld bekend te maken wie jouw bedrijf/instantie is en wat het bijdraagt aan de wereld. Logo’s worden op veel verschillende manieren verspreid, bijvoorbeeld op busjes, op kantoorpanden of op relatiegeschenken, zoals pennen, bidons of petten waar logo’s op staan.

Al deze logo’s zijn dus voortgekomen uit vectorbestanden en zijn in de designwereld van essentieel belang. Daarom is het ook belangrijk om te weten wat een vectorbestand is en waar het voor gebruikt wordt.

 

Verschil met een rasterafbeelding

Een rasterafbeelding is een bestand dat bestaat uit een specifiek aantal vierkante pixels. Deze op het ook kleine pixels vormen samen als geheel de afbeelding. Als er op een rasterbestand ingezoomd wordt, worden de pixels steeds groter en wordt de afbeelding dus steeds onscherper. Het grootste verschil tussen een rasterbestand en een vectorbestand is dus dat een vectorbestand oneindig scherp blijft, terwijl een rasterbestand bij het inzoomen steeds onscherper wordt.

 

Hoe gebruikt Riké vectorbestanden?

Riké gebruikt bij het maken van proefdrukken vectorbestanden. Het is soms mogelijk dat er een rasterbestand door de klant aangeleverd wordt en dat wij deze dan kunnen omzetten naar een vectorbestand. Dit is echter meestal niet mogelijk, aangezien rasterbestanden meestal te onscherp zijn.

 

Een onscherp bestand kan niet bedrukt of gegraveerd worden op onze producten. Daarom is het handig om een vectorbestand aan te leveren, waardoor de kwaliteit van de afbeelding altijd goed is. Als een bestand scherp genoeg is, kunnen wij een ontwerp voor u maken en uw order uitwerken tot een mooi resultaat! Zo kan het sturen van de juiste bestanden de vlotheid van het orderproces bevorderen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen hebt. Wij informeren u graag en kunnen voor u een ontwerp maken. We denken bij het maken van een ontwerp graag met u mee en kijken of graveren of bedrukken de beste optie is. Vraag een offerte of een digitale proefdruk aan en ontvang deze binnen één werkdag!